Woudaap

Hoog bezoek in het Spaans Fort

2023-06-29

Geen koning of BV, maar wel de illustere Woudaap is sedert enkele weken te gast in het Spaans Fort, een natuurreservaat in Verrebroek, Beveren. Deze zeldzame, kleine reigersoort zit zo goed gecamoufleerd in het riet, dat je al veel geluk moet hebben om hem te zien. Als een aapje verplaatst hij zich van stengel tot stengel. 

De Woudapen in het Spaans Fort bouwen op dit moment hun nesten in het riet. Van zodra de kuikens groot genoeg zijn, begin augustus, vliegen ze uit. Tot die tijd vormt het Spaans Fort, ook voor andere broedvogels, een kraamkliniek. Volg daarom de toegankelijkheidsregels van dit natuurreservaat: wandel enkel op de paden en houd je viervoeter aan de leiband, uit het riet en uit het water. Een Woudaap en andere broedvogels reageren op elke hond hetzelfde als op een vos of andere roofdier, hoe zachtaardig jouw viervoeter ook is. Als de ouders uit angst het nest verlaten, dan overleven de kuikens het niet.

De Woudaap staat op de lijst van de Europees te beschermen soorten. Net als veel andere soorten van moerassen en rietlanden met zuiver water is de Woudaap spectaculair achteruitgegaan de laatste 30 jaar. Dat het Spaans Fort dit jaar als broedlocatie wordt uitgekozen, is met andere woorden een hele eer. 

Dank om mee te zorgen voor deze kwetsbare soort.