Sprinkhaanzanger

Soort
Bescherming
Compensatie Deurganckdok

Natuurdoel

Voor Sprinkhaanzanger werden niet alle gebieden geteld in 2022, waardoor er onzekerheid is op de totale aantallen en deze in de compensatiegebieden voor Deurganckdok. De aantallen in de niet getelde gebieden werden met een statistisch model geschat. Het totaal aantal broedterritoria werd geschat op 17. In de compensatiegebieden werd dit aantal op 8 geschat. Het is zeer waarschijnlijk dat hiermee de compensatiedoelen behaald werden (kans groter dan 99%). Voor deze soort zijn er geen instandhoudingsdoelstellingen.

 

Sprinkhaanzanger is een schaarse broedvogel waarvan er meestal maar 1 à 2 territoria zijn per groot gebied. In deze territoria kunnen ze verschillende jaren aanwezig zijn, maar het gebeurt ook dat dit van het ene jaar op het andere niet meer zo is en ze enkele jaren afwezig zijn. Na enkele jaren met beduidend minder territoria lijken er nu jaarlijks over de 10 territoria te zijn. In Prosperpolder Noord zaten gedurende enkele jaren de meeste territoria, maar dat is nu niet meer het geval. 

Beheer en aanbevelingen

Het leefgebied van de Sprinkhaanzanger is moeilijk te omschrijven. Het is een soort van randen van moerassen en rietvelden eerder dan van er middenin. Verruigde hooilanden of grasvlaktes met opschietende bramen en struweel zijn geliefde habitats. Een vochtige omgeving is een belangrijke voorwaarde, maar open water of zelfs plasdras is te nat. Daarnaast is de aanwezigheid van korte vegetatie noodzakelijk, want de Sprinkhaanzanger foerageert graag op de grond. De nesten bevinden zich ook net boven de grond. In tegenstelling tot Rietzanger en Rietgors lijkt Sprinkhaanzanger een bepaalde minimum oppervlakte nodig te hebben, een poldersloot is bijvoorbeeld niet genoeg. Een ruigere hoek die niet te fel dichtgegroeid is, kan eventueel wel.